Tuesday, November 1, 2016

Cheesecake se slaným karamelem

 Karamel je jedna z věcí, ke které mám zkrátka respekt. Stejně jako k makronkám a želatině, kdy vždycky jen doufám, že to vyjde tak, jak má. Strach se má ale překonávat a tak jsem se na babiččiny narozeniny rozhodla zkusit karamel naslano. Slaný karamel je teď totiž děsně moderní. A cheesecake snad ještě víc! Teda cheesecake. Ten pravý cheesecake oc má právo si tak říkat jsem asi nepekla nikdy. Protože philadelphia není zrovna levná sranda a takové mascarpone je snad i lepší! No a sušenky mi na spodu cheesecake většinou ani moc nechutnají a těžko se s nima pracuje. No a povedlo se! To, že chutnal se potvrdilo tím, že se snědl skoro na posezení a to už předtím osazenostvo spořádalo 2 kachny se zelím. Za mě jeden z vrcholů mého dortového umění. Ikdyž to vlastně až takový dort není. Ale zkuste ho.. fakt, je lepší než vypadá!

Na základ:
120g hladké mouky
80g másla
45g cukru
špetka soli
1 žloutek

Náplň:
500g mascarpone
250g polotučného tvarohu
100g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
120g krupicového cukru
2 žloutky
3 bílky
špetka soli

Slaný karamel (vystačí na 1 skleničku):
1/2 hrnku smetany ke šlehání
2 a 1/2 lžíce másla
1 lžička soli
1 lžička vanilky
(2 lžíce kukuřičného sirup) - já ho doma neměla a stejnak se karamel povedl, jen trochu víc karamelizoval.
3/4 hrnku krupicového cukru
2 lžíce vody

Postup:
Nejdříve se vytvořte slaný karamel
V rendlíku zahřejte smetanu, máslo a sůl dokud se vše nerozpustí. Dejte stranou a přidejte vanilku.
V dalším rendlíku smíchejte cukr, vodu a kukuřičný sirup. Dejte na mírný plamen a občas zamíchejte rendlíkem, aby se karamel nepřipaloval. 
Cukr nechte karamelizovat, dokud se nezmenší bublinky a nechytne zlatavý nádech. 
Snižte plamen a přilejte za stálého míchání teplou smetanu s máslem a solí. Okamžitě přelijte do skleněné nádoby a nechte zcela vychladit.

dort:
Troubu spředehřejte na 170°C.
Ze surovin na základ vypracujte pevné těsto a vyplnte jím vymazané dno dortové formy. 
Bílky vyšlehejte se solí do tuhé pěny. Mascarpone vyšlehejte s tvarohem, zakysanou smetanou, žloutky a cukrem. Opatrně vmíchejte bílkovou pěnu. A vzniklou směs nalijte na základ. 
Pečte zhruba hodinu, 

Jakmile dort i karamel zcela vychladnou, přelijte dort karamelem a nechte vychladit v lednici. Ozdobte jak je libo.



13 comments:

  1. Ten vyzerá skvelo, ja som ale doteraz žila v mylnom svete, kde sa karamel musí spracovávať ešte teplý, aby úplne nestuhol :-) Aspoň som si rozšírila obzory.

    ReplyDelete
  2. Mňaaaam! To vypadá nádherně!

    ReplyDelete
  3. mňam, vyzerá perfektne ! :)

    ReplyDelete
  4. Mnáááám....

    www.lucieglam.blogspot.cz

    ReplyDelete
  5. strength trainers must begin their workout applications following this graduated technique, growing the depth over time to sustain muscle increase.http://www.strongtesterone.com/max-test-xtreme/

    ReplyDelete